perjantai 6. lokakuuta 2017

Batmaniaa!

Lueskelin tässä Batman sarjakuvia koska innostuin taas Batmanistä Telltalen Batman pelin takia. Ajattelin koota nyt lukemistani nopeat arviot: Vuosi nolla, Pitkä pyhäinpäivä ja viimeinen Batman-tarina siis arvioon! Huomasin myös, että jotenkin suomeksi sarjakuvan lukeminen tuntuu tönköltä. En tiedä onko se vaan suomennos vai suomen kieli, joka pitkänä tuntuu jotenkin raskaalta toiminnallisissa sarjakuvissa.

Vuosi nolla (Scott Snyder, Greg Capullo ja Fanny Miki)
Vuosi nolla sijoittuu Batmanin synnyn alkuhetkiin, esittäen Batmanin tarinan samaan aikaan tuoreen, mutta myös tuttuja elementtejä käsittävän Batmanin alkutarinan. Itse en jotenkin kauheasti innostunut tästä tarinasta. Vaikka aikahyppyily ei sinäänsä ole minusta vaikeaa, jotenkin en pitänyt tässä siitä Ehkä siksi että alkutarina joka hyppii tulevaisuudessa, nykyisyydessä ja menneisyydesssä tuntuu vain jotenkin sekavalta.
Vuosi nolla -albumi sisälsi nimikkotarinansa lisäksi muutaman lyhyemmän tarinan, jotka eivät olleet erityisen mielenkiintoisia.
Pitkä pyhäinpäivä (Jeph Loeb ja Tim Sale)
Pitkä pyhäinpäivä taas sijoittuu Batmanin uran alkuvaiheille. Tarinassa Lomauttajaksi kutsuttu sarjamurhaaja tappaa eri juhlapäivinä, kuten pyhäpäivänä, kiitospäivänä ja jouluna.  Tarina piti otteessaan ja siinä oli hienoja hetkiä, mutta en kuitenkaan rakastunut siihen.
Tim Salen kuvitus yhdistettynä Gregory Wrightin väreihin on mielenkiintoisen film noirimainen monissa kohtaa, ja olivat mielenkiintoisen elokuvamaista ja välillä hiukan irvokasta katsottavaa.

Viimeinen Batman tarina (Neil Gaiman ja Andy Kubert)
Kukaan ei varmaan ylläty että tämän tarinan sijoittuminen on Batmanin uran loppupuolelle? Näistä kolmesta albumista Viimeinen Batman tarina oli ehdottomasti se mielenkiintoisin. Kertomus Batmanin kuolemasta... vaiko kuolemista, on mielenkiintoinen ja koskettava, ja sen luettua tuli olo että se on täydellinen. Juuri sellainen kuin viimeisen tarinan kuuluukin olla, näin suuremmin paljastamatta.
Albumi sisältää myös pari muuta Gaimanin Batman tarinaa, jotka eivät tuoneet mitään kauhean mullistavaa kentälle, mutta olivat ihan mielenkiintoisia, varsinkin jos Gaimanin tuotanto kinnostaa. Viimeisen tarinan jälkeen ne tuntuivat vain kovin kepeiltä ja huonoilta. Mutta niin olisi varmaan mikä vain tuntunut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti