sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

The Long Way to a Small, Angry Planet

Becky Chambersin The Long Way to a Small, Angry Planet on edeltävä osa Hugo ehdokkaana olevalle A Closed and Common Orbitille.
Rosemary Harper liittyy Wayfarerin henkilökuntaan kontoillaan salaisuus ja mielessään pako sen painolastista avaruuden toiselle kulmille. Pian hän pääseekin tutustumaan miehistöön, ja hän saa huomata sen olevan erittäin monipuolinen niin persoonien kuin lajien kohdalla. Miehistö saa eteensä hyvällä palkalla varustetun mutta vaarallisen työn.

Tiedättekö kirjat joiden takakansi (jota lyhentäen lainasin edelliseen kappaleeseen) ei tunnu ihan istuvan kirjaan? Odotin kirjalta enemmänselvää matkaamista ja sen aiheuttamaa seikkailua, mutta tästä tulikin vähän erilainen seikkailu ihmisten ja muiden lajien välillä. Toisaalta koska kirja on englanniksi ja vaikka luenkin englantia hyvin on sen lukeminen tönkköä ja hidasta, joten voi olla että se tuntui vaan erilaiselta siksi.

 Vaikka minulla oli vaikeuksia lukea kirja, oli se kuitenkin kovin hurmaava ja mukaansatempaava (ajoittain kun jaksoin lukea kunnolla). Se sai hymyilemään ja vähän kyyneliä silmäkulmiinkin. Wayfarerin miehistöstä tuli perhettä. Pidin paljon eri maailman kuvallisten asioiden ja lajien esittelystä, erityisesti liskomaisen Sixxixin lajin esittelystä. Mikä erityislaatuista, tässä kirjassa ei ollut maailmanlopun meno, vaan kaikki oli ikävistäkin käänteistä huolimatta hyväntuulista.

"Do not judge other species by your own social norms"

Suosittelen kirjaa kaikille, sillä pohjimmillaan se on kertomus erilaisten ihmist... persoonien ja kulttuurien kohtaamisesta. Lisäksi se on avaruusoopperaa ja hyvi helposti lähestyttäävää. Esimerkiski Mass Effectien maailmasta pitävä voisi myös nauttia tästä kirjasta ja Robin Hobbin kirjojen ystävyyden kuvauksista nauttiva taas löytäisi tästä samantyylistä menoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti