sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Gerry Birgit Ilvesheimo: Kuristajaviikunat

Lesbokulttuuriin avoimesti ja rohkeasti syöksyvä Kuristajaviikunat on grotestki ja mustaa huumoria sisältävä kirja, jota on vaikea määritellä. Jännäri ei oikein sovi genreksi, mutta on ehkä lähimpänä.Kirja kertoo Easta, Sashasta ja Egigsestä, kolmesta sisaruksesta joilla on eläinkauppa Helsingissä. Ea ja Sasha ovat kumpikin lesboja, kun taas Egis on selvästi jollain tapaa kehitysvammainen, vaikka asiaa ei tarkemmin selvitetäkään. Kahden päähenkilön lesbous on erittäin olennainen osa kirjaa, sillä enemmän kuin jännärityyppiseen  menoon kirja keskittyy lesboalakultturiin. Voikin olla sitä tuntemattomalle lukijalle ilman selitystä jäävät versacebutchit ja birkenstocklesbianit voivat olla hyvin hämmentäviä. Onneksi nykyään on helposti googlata asiat.

Kuristajaviikunoista on vaikea kertoa mitän paljastamatta mitään olennaista juonesta, joten päätin sanoa olennaisen juonenkäänteen vaikka en paljasta kaikkea. Murha tapahtuu puolivälin tienoilla ja loppukirja selvitetään siihen liittyviä asioita. Hyvin lakonisesti ja melkein ilman mitään mielenkiintoa asiaa suurimman osan aikaan. Päähenkilöiden suhtautuminen asioihin on suurimman osan ajasta tunteetonta ja lakonista. Minusta tämä ja muutenkin hahmojen osuus oli tarkoituksellista ja kirja keskittyi olemaan groteski. En oikein tiedä mitä ajatella asiasta, groteskeus pelkästään sen itsensä vuoksi tuntui jotenkin typerältä.

En siis erityisemmin nauttinut hahmoista tai juonesta, mutta nautin kirjan kielestä. Oli ihastuttavaa lukea värikästä tekstiä jonka kielikuvat olivat välillä ällöttäviä ja välillä vain humoristisia.

On vaikea suositella kirjaa joka jättää vähän aavistuksen tylsistyneen tunteen, mutta suosittelen kirjaa henkilölle, joka nauttii värikkäästä kielenkäytöstä tai/ja haluaa lukea lesbokulttuurista. Kirja ei ole pitkä, joten pelkästään sen takia tämän voi lukea hyvin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti