maanantai 6. helmikuuta 2017

Aliette de Bodard - Perhonen ja jaguaari

Worldcon on tulossa suomeen tänä vuonna, joten yritän vähän lukaista kirjoja tai tekstejä henkilöiltä jotka ovat näillä näkymin sinne tulossa. Nyt lukemisena olikin Aliette de Bodardin novelleista tehty kokoelma Perhonen ja jaguaari. Novelleja ei ole alunperin tarkoitettu kokoelmaksi.

Novellikokoelman julkaisi Osuuskumma

Perhonen ja Jaguaari on kokoelma novelleja, jotka sijoittuvat samaan universumiin, joka luo niiden välille tietynlaista jatkuvuutta vaikka henkilöt, tapahtuma-aika ja -paikka vaihtuvat. Novellit sijoittuvat vaihtoehtoiseen historiaan jossa kiinalaiset löysivät Amerikan ensin, ja sen länsirannikolle on muodostunut itsenäinen, kiinasta irtautunut valtio Xuya.

Novellikokoelma on jaettu kahteen osaan, joissa kummassakin on kolme novellia. Lisäksi lopussa on jälkisanat ja pieni sanasto, ja niiden lukeminen etukäteen on ihan suotavaa, ainakin uskon että ensimmäinen novelli, Varjo Jaguaarien huoneessa, olisi avautunut paremmin jos olisin huomannut jälkisanat ensimmäiseksi. Ensimmäinen osa käsittelee Xuyaa maan kamaralta Mexican sisällissotaan ja sen jälkimaininkeihin, kun taas toisessa osassa hypätäänkin tulevaisuuteen ja avaruusalusten ääreen.

Kokoelmassa oli paljon hyvää ja hiukan huonoa. Ensinnäkin sen ensimmäinen novelli aiheutti minulle suuren tarpeen huokaista "ei kai taas", sillä se tiputteli tapahtumia, vaikeita nimiä ja termejä sitä tahtia että tuli välitön flashback Laura Luotolan Suoja-kirjaa, varsinkin yhdistettynä nurinkuriseen kertomatyyliin. En oikeastaan muista kyseisestä novellista paljon, sillä sisulla jatkoin eteenpäin. Kaksi seuraavaa novellia Aamulla putoava perhonen ja Kadonnut morsian olivatkin paljon helpommin luettavia, hiukan dekkarihenkisiä tarinoita. Kumpikaan niistä ei kauheasti vakuuttanut sillä novellimuodossa dekkari tuntuu vaan kauhealta nopelta sähläykseltä, mutta Kadonnut morsian oli suosikkini ensimmäisestä puoliskosta.

Mutta onneksi jatkoin, toinen puolisko taas oli enemmän minun makuuni. Kolme novellia kietoutuvat tavalla tai toisella erikoisten avaruusalusten ympärille. Avaruusaluksia nimittäin ohjaa lihan ja tekoälyn yhdistävät Mielet, ja novellit käsittelevätkin niin Mielen elämän kuin kuoleman. Jäin hyvin inspiroituneeseen tilaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti